Modeliranje pogodnosti poljoprivrednog zemljišta za uzgoj ječma uporabom višekriterijske GIS analize - Šiljeg, Ante; Jurišić, Mladen; Radočaj, Dorijan; Videković, Matej (2020)
Važnost primjene višekriterijske analize primjenom Geografskoga informacijskog sustava (GIS-a) u planiranju poljoprivredne proizvodnje u porastu je zbog sve veće potrebe za boljim i održivim iskorištavanjem zemljišnih resursa. U ovome je istraživanju izrađen model izračuna pogodnosti poljoprivrednoga zemljišta Osječko-baranjske županije za uzgoj ječma primjenom višekriterijske GIS analize. Postupak istraživanja proveden je u skladu s temeljnim koracima višekriterijske GIS analize: postavljanjem cilja analize, određivanjem kriterija, standardizacijom vrijednosti, određivanjem težina kriterija, objedinjavanjem standardiziranih vrijednosti i težina kriterija te validacijom rezultata. Pri izračunu pogodnosti korišteno je pet skupina kriterija: geomorfometrijski, klimatski, pedološki, hidrološki i ograničavajući kriteriji. Težinski koeficijenti kriterija određeni su metodom analitičkoga hijerarhijskog procesa (AHP). Vrijednosti pogodnosti reklasificirane su prema standardu pogodnosti poljoprivrednoga zemljišta Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) u pet klasa. Rezultati istraživanja pokazali su da je prostor Osječko-baranjske županije dominantno umjereno pogodan (S2) za uzgoj ječma s 53,00% poljoprivrednoga zemljišta. Najviša točnost izračunane površine u odnosu na površine testnih ARKOD čestica postignuta je za vrlo pogodnu (S1) kategoriju pogodnosti u iznosu 99,82%. Izrađeni model predstavlja temelj za izračun pogodnosti ostalih kultura na području Osječko-baranjske županije, na mezo- i mikrorazini istraživanja.
The importance of a multicriteria Geographic Information System (GIS) analysis in an agricultural production planning is being expanded because of an increasing necessity for a better and sustainable exploitation of land resources. In this research, a calculation model of agricultural land’s suitability for barley cultivation in Osijek-Baranja County was developed, based on a multicriteria GIS analysis. The research procedure was based on the fundamental steps of a multicriteria GIS analysis: setting the analytical goal, determining the criteria, standardizing the values, determining the criterial weights, combining the standardized values and the criteria weights, and validating the results. Five criteria groups were used for a suitability calculation: the geomorphometric, climatic, pedological, hydrological and constraint criteria. The criteria weighting coefficients were determined by the Analytical Hierarchical Process (AHP) method. The suitability values were reclassified in five classed pursuant to the agricultural land’s suitability standards stipulated by the Food and Agriculture Organization (FAO). The research results have proven that a moderately suitable (S2) class for barley cultivation is predominantly present in Osijek-Baranja County, occupying 53.00% of agricultural land. According to the test ARKOD particles, the highest suitability calculation accuracy was achieved for the very suitable (S1) suitability class, with a 99.82-percent accuracy. The developed model represents a basis for suitability calculation of other crops in the Osijek-Baranja County area at the research’s meso- and microlevels.
Bibliografija: 27 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poljoprivredno zemljište -- Ječam -- GIS -- Model pogodnosti; Osječko-baranjska županija