Učinak liječenja osteoartritisa koljenskog zgloba primjenom matičnih stanica rani rezultati = The effect of treatment of knee joint osteoarthritis using stem cells : early results - Rapan, Vjeran; Rapan, Domagoj; Rapan, Saša (2020)
Cilj: Svrha istraživanja bila je ispitati učinkovitost liječenja osteoartritisa koljenskoga zgloba uporabom matičnih stanica. Ispitanici i metode: U ispitivanje je bilo uključeno 10 pacijenata s artrozom drugog stupnja, koji su operirani u Odjelu za ortopediju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Prijeoperacijski pacijenti obrađeni su standardnom radiološkom snimkom koljena, te uz pomoć MRI-ja. Graft dobiven liposukcijom centrifugiran je i pomiješan s plazmom bogatom trombocitima (PRP) te je potom apliciran u oboljeli zglob. Tri mjeseca nakon procedure s pacijentima smo telefonski kontaktirali, a dobiveni podaci su statistički obrađeni. Rezultati: Nakon 3 mjeseca od aplikacije matičnih stanica u koljenski zglob postoji statistički značajno poboljšanje ako se prati oteklina zgloba, bol pri stajanju na mjestu, bol pri hodanju po ravnoj podlozi, bol pri hodanju uz stepenice. Zaključci: Iako je naše istraživanje provedeno na malom broju ispitanika, a vrijeme praćenja bilo relativno kratko, pacijenti su pokazali značajno funkcionalno poboljšanje kliničkih tegoba. Potrebna su daljnja istraživanja i praćenja kako bi se donijele smjernice u liječenju ovom metodom, dužim praćenjem i većim brojem ispitanika.
Aim: The purpose of the study was to examine the efficacy of treating osteoarthritis of the knee joint using stem cells. Patients and Methods: The study included 10 patients with second-degree arthrosis, who were operated on at the Department of Orthopedics, Clinical Hospital Center Osijek. Preoperative patients were treated with the standard radiological knee imaging and MRI. The graft obtained by liposuction was centrifuged and mixed with platelet rich plasma (PRP), and was then applied to the diseased joint. Three months after the procedure, patients were contacted by phone and the data obtained was statistically processed. Results: After 3 months of application of stem cells to the knee joint, a statistically significant improvement occurred if joint swelling is observed, the pain while standing, walking on a flat surface and walking up the stairs. Conclusions: Although our study was conducted on a small number of subjects and the time was relatively short, the patients showed a significant functional improvement in clinical troubles. A further research and follow-up are needed to provide the treatment guidelines for this method, using a longer follow-up, and more subjects.
Bibliografija: 30 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Osteoartritis -- Matične stanice -- Koljenski zglob -- Liječenje