Zaštitni i rizični faktori u razvoju karijere te moguće intervencije u školskom kontekstu - Šverko, Iva; Babarović, Toni (2020)
U ovom radu opisuju se i sistematiziraju zaštitni i rizični faktori koji mogu djelovati na profesionalni razvoj pojedinca. Ponuđena je konceptualizacija zaštitnih i rizičnih faktora unutar tri domene – osobne, relacijske i situacijske. Osobni su faktori psihološke osobine za koje je u literaturi potvrđeno da imaju utjecaja na profesionalni razvoj, poput ekstraverzije, savjesnosti, orijentacije prema budućnosti, optimizma, fleksibilnosti, otpornosti na stres, samoefikasnosti, kognitivnih kapaciteta ili pak zdravlja pojedinca. Relacijski faktori obuhvaćaju socijalne utjecaje koji mogu djelovati pozitivno ili negativno na profesionalni razvoj, počevši od utjecaja roditelja, vršnjaka te društva u cjelini, primjerice kroz socijalnu podršku za razvoj karijere, ali i roditeljske i odgojne stilove. Situacijski faktori predstavljaju različite vanjske utjecaje koji mogu djelovati na razvoj karijere, od kojih su u literaturi jasno prepoznati socioekonomski status te prilike u mjestu stanovanja pojedinca. U radu se razmatraju utjecaji zaštitnih i rizičnih faktora na razvoj karijere i prikazuju se dosadašnja istraživanja u tom području. Također, u radu se upućuje na dostupne alate za profesionalno usmjeravanje adolescenata koji mogu ublažiti neželjeno djelovanje rizičnih faktora.
This paper gives a review and new systematization of protective and risk factors that influence an individual's career development. According to the proposed conceptualization, protective and risk factors in career arise from personal, relational, and situational domains. Personal factors are psychological traits that have been evidenced in the literature to influence career development, such as extraversion, conscientiousness, future orientation, optimism, flexibility, stress resilience, selfefficacy, cognitive capacity, or the health of an individual. Relational factors include social influences that can have either positive or negative effect on career development, starting with the influence of parents, peers, and society, and manifest through social support and different relational styles. Situational factors represent different external influences that can influence career development, of which the socio-economic status and opportunities in the individual's place of residence are clearly recognized in the literature. The paper elaborates on the effects that protective and risk factors have on career development. Also, the paper points to available tools for career counselling of adolescents that can mitigate the undesirable effects of risk factors.
Bibliografija: str. 367-374.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Profesionalno usmjeravanje -- Karijera -- Adolescencija -- Zaštitni faktori -- Rizični faktori