Prognostic significance of alkaline phosphatase activity and callus volume in operatively treated bone fractures - Muljačić, Ante, liječnik; Poljak-Guberina, Renata; Živković, Ognjen; Guberina, Marko, stomatolog; Majstorović-Matejić, Matea (2020)
Total and bone alkaline phosphatase are indicators of bone formation, a process essential in bone healing. The aim of this study was to assess the relationship of both total and bone alkaline phosphatase with the course and features of healing in surgically treated long bone fractures as compared to the callus volume. In this study, total and bone alkaline phosphatase levels and the callus volume were measured in two patients with long bone fractures. Fracture healing was rapid in one patient and slow in the other. Depending on the healing outcome, on day 7 an increase in the case of slow healing and a decrease in the case of rapid healing was noted for both total and bone alkaline phosphatase. In the case of slow healing, the callus volume was significant whereas in the case of rapid healing the callus was almost invisible on day 7. This result indicates a possible prognostic significance of aforementioned clinical biochemical and radiographic parameters in the monitoring of long bone fracture healing.
Aktivnosti ukupne i koštane alkalne fosfataze povezane su s procesima izgradnje kosti, nužnih kod cijeljenja prijeloma. Svrha našeg istraživanja bila je ispitati povezanost ukupne i koštane alkalne fosfataze s tijekom i osobitostima cijeljenja kirurški zbrinutih prijeloma dugih kostiju u korelaciji sa volumenom stvorenog kalusa. U ovom istraživanju aktivnost ukupnog i koštanog izoenzima i količina stvorenog kalusa određivana je kod dvaju pacijenata s prijelomom dugih kostiju. Jednog ispitanika karakterizira brzo cijeljenje koštanog prijeloma, a drugog sporo cijeljenje koštanog prijeloma. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je ovisno o ishodu, već 7-og dana došlo do porasta vrijednosti aktivnosti ukupne i koštane alkalne fosfataze kod sporog, odnosno do opadanja kod brzog koštanog cijeljenja. Također kod sporog cijeljenja vidljiv je značajan kalus, dok kod brzog cijeljenja 7-og dana kalus je bio gotovo nevidljiv. Ovaj rezultat ukazuje na moguću prognostičku vrijednost navedenih kliničkih biokemijskih i rendgenskih parametra u praćenju uspješnosti kirurškog cijeljenja prijeloma dugih kostiju.
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Prijelomi -- Kirurško liječenje -- Alkalna fosfataza -- Kalus; Prikaz slučaja