Promjena perspektive o ranim rimskim migracijama na Sredozemlju slučaj istočnoga Jadrana = A change of perspective on early Roman migrations in the Mediterranean : the case of the eastern Adriatic - Sanader, Mirjana; Cvetko, Mirna; Bužanić, Domagoj (2020)
Migracije ljudi neizostavan su dio ljudske povijesti. One mogu biti i uzrok i posljedica, ali isto tako i katalizator društvenih promjena na nekome području. Migracije u doba rimskih osvajanja donedavno su u znanstvenoj raspravi bile slabo zastupljene u odnosu na izvještaje i komentare ratova i ostalih političkih zbivanja i aktera. Isto vrijedi i za sukobe na istočnoj jadranskoj obali. Zbog toga je cilj ovoga rada istražiti tragove i prirodu migracija koje su se događale uslijed ilirskih ratova i postupnoga nametanja Rima kao vladara ovog područja od 3. st. pr. Kr. pa do sredine 1. st. pr. Kr.
Human migrations are an integral part of human history. They can be both a cause and a consequence, but also a catalyst for social change in an area. Until recently, migrations during the Roman conquests were poorly represented in the scientific discussion in relation to reports and comments on wars and other political events and figures. The same applies to conflicts on the eastern Adriatic coast. Therefore, the aim of this paper is to explore the traces and nature of migrations that occurred as a result of the Illyrian wars and the gradual imposition of Rome as the ruler of this area from the 3rd cent. BC until the middle of the 1st cent. BC.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 114-115.
Sažetak ; Summary.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Migracije -- Rimska osvajanja; Istočni Jadran -- Sredozemlje