Utjecaj malčiranja na kontrolu korova i agronomska svojstva salate : Effect of malching on weed control and agronomic properties of lettuce - Kovačević, Dejan (Array, 2020)
Istraživanja su imala za cilj odrediti značaj utjecaja zastiranja tla različitim vrstama malča na kontrolu korova, prinos i kvalitetu dvije sorte salate (Lactuca sativa var. capitata) ‘Mafalda’ i ‘Bataille. Primjena zastiranja se odražava na povećanje temperature tla, Ispod crne polietilenske folije temperature tla je bila za 2˚С viša u usporedbi s temperaturom ispod bijelo/crne folije i agrotekstila, i za 3-5˚С u odnosu na zastiranje organskim malčem (karton, slama, piljevina, kompost) i kontrolu (ne malčirano tlo). U suzbijanju korovnih vrsta, polietilenske folije su pokazale mnogo veću učinkovitost (95,1-97,8 %) u usporedbi s organskim malčem. Najveća prisutnost korova bila je na malču sa slamom (46 biljaka/m²) u usporedbi s kontrolom (23 biljaka/m²). Pri malčiranju kompostom prinos je bio značajno do vrlo značajno veći (‘Bataille’- 4,64 kg/m² ; Mafalda’ 4,98 kg/m²) u odnosu na ostale tretmane. Malčiranje slamom kod sorte ‘Bataille’ doprinijelo je smanjenom prinosu (2,80 kg/m²). Malčiranje kompostom i crnom polietilenskom folijom utječe na značajno povećanje mase po biljci i indeks lisne površine, kao osnovnih parametara prinosa. Sorta ‘Mafalda’ je u uvjetima zastiranja pokazala veću otpornost na fiziološke poremećaje u usporedbi sa sortom ‘Bataille’.