Tvorba brojevnih riječi u Hrvatskome mrežnom rječniku - Mrežniku - Matas Ivanković, Ivana (Array, 2020)
Brojevi su raznolika vrsta riječi, mogu biti jednočlani i višečlani, neki su sklonjivi, neki su nesklonjivi, u brojeve se ubrajaju i brojevne imenice i brojevni pridjevi, pa se i tipovi sklonidbe razlikuju. unatoč tome, opisu njihove tvorbe posvećeno je malo prostora. Babić u Tvorbi riječi u hrvatskome književnome jeziku to tumači ovako: „Koliko među zamjenicama, brojevima, prijedlozima i veznicima i ima tvorbenih riječi, to ih je samo nekoliko i tipovi više nisu plodni. To su većinom za tvorbu riječi zatvoreni sustavi, jer nema novih osnova, često s malim brojem jedinica...ˮ (Babić 2002: 15). u Hrvatskome mrežnom rječniku – Mrežniku predviđeno je da se obradi i tvorba riječi, no pri obradi brojeva i riječi motiviranih brojevima pokazalo se da dosadašnji opisi tvorbe koji se nalaze u gramatikama ne nude sva rješenja, što ih čini manjkavima. u radu će se analizirati tvorba brojeva i riječi tvorenih od brojeva koje su obrađene u Mrežniku.