Tvorba brojevnih riječi u Hrvatskome mrežnom rječniku - Mrežniku - Matas Ivanković, Ivana (2020)
Brojevi su raznolika vrsta riječi, mogu biti jednočlani i višečlani, neki su sklonjivi, neki su nesklonjivi, u brojeve se ubrajaju i brojevne imenice i brojevni pridjevi, pa se i tipovi sklonidbe razlikuju. unatoč tome, opisu njihove tvorbe posvećeno je malo prostora. Babić u Tvorbi riječi u hrvatskome književnome jeziku to tumači ovako: „Koliko među zamjenicama, brojevima, prijedlozima i veznicima i ima tvorbenih riječi, to ih je samo nekoliko i tipovi više nisu plodni. To su većinom za tvorbu riječi zatvoreni sustavi, jer nema novih osnova, često s malim brojem jedinica...ˮ (Babić 2002: 15). u Hrvatskome mrežnom rječniku – Mrežniku predviđeno je da se obradi i tvorba riječi, no pri obradi brojeva i riječi motiviranih brojevima pokazalo se da dosadašnji opisi tvorbe koji se nalaze u gramatikama ne nude sva rješenja, što ih čini manjkavima. u radu će se analizirati tvorba brojeva i riječi tvorenih od brojeva koje su obrađene u Mrežniku.
Numbers are usually defined as words that describe how many units there are of what the word denotes, or how many units should be counted to come to some object. They are a heterogeneous group; they can be simple or complex, some are declinable while some are indeclinable. As a word group, numbers include nouns and adjectives, so the types of declination are different. Despite this diversity, the description of their word formation is not as detailed. In Tvorba riječi u hrvatskome književnome jeziku, Babić explains: “Among the pronouns, numbers, prepositions, and conjunctions, there are words formed from others, but these are just a few, and the types of formation are no longer productive. From the aspect of word formation, these are mostly closed systems, because there are no new root words, and there is a small number of units...” (Babić 2002: 15). Word-formation data will be provided in the Croatian Web Dictionary – Mrežnik, but when describing numbers and words motivated by numbers, it has been shown that current descriptions in grammars are not sufficient. In this paper, the wordformatting models of numbers and words formed from numbers included in Mrežnik are analyzed and roots and suffixes are determined.
Bibliografija: str. 869-870.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Hrvatski mrežni rječnik - Mrežnik; E-leksikografija -- Hrvatski jezik -- Brojevi -- Brojevne riječi -- Tvorba riječi