Newman and Strossmayer on the relationship between the Church and the State (I) - Šokčević, Šimo; Živić, Tihomir (2020)
The relationship between the Catholic Church and the state, and between the Church and the state in general, is a very topical issue, and theoreticians at the present time provide various models that render assistance to the comprehension of that relationship. The complexity and extensiveness of the problem necessitates that it should be dealt with in two parts (articles). Basically, our objective was to represent the deliberations of John Henry Newman (1801‒1890) and Josip Juraj Strossmayer (1815‒1905), which we consider to be exceptionally valuable and relevant even today. Through such an analysis, we intended to examine how the deliberations of these two great thinkers of the nineteenth century may contribute to a better cooperation between the Catholic Church and the state in present‐day Europe. In this, the first article, in which we deal with Newman’s and Strossmayer’s perceptions of the relationship between the Catholic Church and the state, at the very outset we feature the context in which Newman and Strossmayer each take a closer look at that relationship. This context is characterized by liberalism, but with numerous negative connotations that suffocate the originally positive meaning of liberalism. A negative context of liberalism is an aggravating circumstance in the comprehension of the relationship between the Catholic Church and the state, and on the other hand, from the position of a modern liberal state, Newman’s and Strossmayer’s comprehension of history, in whose center is the principle of God’s Providence, is also qualified in this way, which simultaneously renders the Catholic Church consistent and authentic, unlike the modern liberal state, which frequently assumes utopian and ideological characteristics. For this very reason, that difference regularly seems insurmountable.
Odnos Katoličke Crkve i države te Crkve i države uopće vrlo je aktualno pitanje, pa teoretičari danas podastiru različite modele koji pomažu njegovu poimanju. Složenost i opširnost problema zahtijevaju da se njime bavimo u dvama dijelovima (člancima). Općenito, naš je cilj bio predstaviti promišljanja Johna Henryja Newmana (1801. – 1890.) i Josipa Jurja Strossmayera (1815. – 1905.), koja držimo iznimno vrijednima i bitnima i danas. Takvom smo raščlambom nastojali ispitati kako bi prosudbe tih dvaju velikih mislilaca 19. stoljeća mogle doprinijeti boljoj suradnji između Katoličke Crkve i države u današnjoj Europi. U prvome dijelu, u kojem tematiziramo Newmanovo i Strossmayerovo shvaćanje odnosa Katoličke Crkve i države, na samome početku prikazujemo kontekst u kojem Newman i Strossmayer problematiziraju taj odnos. Taj kontekst karakterizira liberalizam, no s brojnim negativnim konotacijama koje guše njegovo izvorno pozitivno značenje. Negativni kontekst liberalizma otežavajuća je okolnost pri poimanju odnosa Katoličke Crkve i države, a s druge se strane, s pozicije suvremene liberalne države, Newmanovo i Strossmayerovo shvaćanje povijesti, u čijem je središtu načelo Božje providnosti, također tako kvalificira, što istodobno Katoličku Crkvu čini konzistentnom i autentičnom, za razliku od suvremene liberalne države, koja često poprima utopijske i ideološke karakteristike. Upravo stoga ta se razlika redovito doimlje nepremostivom. Naposljetku, primjećujemo da se ta pitanja dodatno kompliciraju pogrješnom predodžbom Dogme o papinskoj nezabludivosti, koju se ne shvaća u duhu sklada savjesti i autoriteta.
Nastavlja se.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 250-251.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Država; Newman, John Henry -- Strossmayer, Josip Juraj; Katolička crkva