Kobaška šetana kola - prinosi proučavanju slavonske nematerijalne kulturne baštine - Berbić Kolar, Emina (Array, 2020)
Radom će se prikazati kulturološki i identitetski značaj šetanih kola posavskoga sela Slavonski Kobaš i to: kola „polako“ i kola „na brzo“ kao dio nematerijalne kulturne baštine i tradicije hrvatskoga naroda. Šetana kola zaštićena su kao nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Točnije rečeno, zaštićena su drežnička šetana kola, a predmetom ovoga rada bit će kobaška šetana kola koja pripadaju istom geografskom i kulturološkom krugu kao i drežnička. Šetana kola važan su element kulturnoga identiteta šokačke kulture i šokačkoga identiteta. Cilj je rada dati doprinos proučavanju šetanih kola koja su neopravdano zanemarena i u znanstvenim, i u stručnim krugovima, a čiji je značaj i u kulturološkom, i u etnološkom, i u povijesnom, i u lingvističkom, i književnopovijesnom kontekstu izrazito velik te ukazuje na mogućnost proučavanja slojevitosti tekstova šetanih kola kao predložaka za iščitavanje povijesti, usmene književnosti, jezika vremena u kojemu su nastajala, etnologije, identiteta i općenito kulturološkoga poimanja naroda za koji su vezana kao dio kulturne baštine i identiteta jednoga kraja. Rad se temelji na metodama