Verb processing in children with developmental language disorder Procesiranje glagola kod djece s razvojnim jezičnim poremećajem - Pavičić Dokoza, Katarina (2021)
Speed, accuracy, and type of errors during word processing in children with developmental language disorder (DLD) have often been in the focus of various lexical studies. Results of these studies are uniform: children with DLD show slow and less accurate processing. Less is known about the speed and accuracy of verb processing. Therefore, the aim of this study is to explore whether there are differences in the speed and accuracy of verb processing between children with DLD and their typical developing chronological peers (TDC) and younger, language age-matched peers (TDC-y), with special attention to the type of errors produced. The participants in this pilot study were 30 children between the ages of 7;11 and 11 years. Average age of children with DLD was 10;2; TDC children 9;9; and TDC-y children were 8,1. Research procedure included stimulus word presented in auditory form, and children’s task was to choose which one of the three presented pictures on computer screen represent the verb they just heard. Results showed no statistically significant differences regarding speed and accuracy between groups of participants. The difference in proportion of errors in picture selection task did not reach statistical significance when it comes to phonological mistakes, nor when it comes to semantic errors. However, the proportion of phonological errors had a tendency of highest scores in group of children with DLD, while proportion of semantic errors was highest in TDC-y. According to findings from this study, it seems important to emphasize the importance of phonological exercises parallel with exercises focused on vocabulary span in work with children with DLD. Number of exposures to the new word in children with DLD can play a significant role in speed of processing but it can also lead to overlearning affecting research outcomes. Children with DLD who participated in this study had been enrolled in speech and language therapy for several years.
Brzina, točnost i vrsta pogrešaka tijekom jezične obrade kod djece s razvojnim jezičnim poremećajima (RJP), često su bili u fokusu različitih leksičkih studija. Rezultati studija su ujednačeni: djeca s RJP-om pokazuju sporo i manje precizno procesiranje. Manje se zna o brzini i točnosti obrade glagola. Stoga je cilj ovog istraživanja istražiti – postoje li razlike u brzini i točnosti obrade glagola između djece s RJP-om-om i djece urednog jezičnog razvoja, ujednačenih po kronološkoj i receptivnoj jezičnoj dobi, s osvrtom na vrstu pogrešaka. U istraživanju je sudjelovalo tridesetak djece u dobi od 7;11 do 11;0 godina. Prosječna dob djece s RJP-om bila je 10;2 godina, starije djece urednog jezičnog razvoja 9;9 godina, a mlađe djece urednog jezičnog razvoja – izjednačenih s djecom s razvojnim jezičnim poremećajem s obzirom na razinu receptivnog jezika 8;1 godina. Postupak istraživanja obuhvaćao je izgovorenu poticajnu (stimulus) riječ, a zadatak ispitanika bio je odabrati koja od tri prikazane slike na ekranu računala predstavlja glagol koji su upravo čuli. Istraživanje nije pokazalo statistički značajne razlike u pogledu brzine i točnosti između ispitanih skupina djece. Razlika u tipu pogrešaka u zadatku odabira slike nije dosegnula statističku značajnost, kada su u pitanju fonološke kao niti semantičke pogreške. Međutim, udio fonoloških pogrešaka imao je tendenciju najvećih rezultata u skupini djece s RJP-om, dok je udio semantičkih pogrešaka najveći u skupini mlađih kontrolnih ispitanika. U skladu s rezultatima ovog istraživanja, važno je naglasiti uključivanje fonoloških vježbi paralelno s vježbama usmjerenima na opseg rječnika u radu s djecom s RJP-om. Učestalost izloženosti novoj riječi kod djece s RJP-om može igrati značajnu ulogu u brzini obrade, ali i dovesti do efekta prenaučenosti, što može utjecati na rezultate istraživanja.
Bibliografija: 27 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Razvojni jezični poremećaj -- Djeca -- Procesiranje glagola