Biološka raznolikost u urbanom planiranju - Viličić, Damir (2020)
U velikim gradovima raste potreba za suvremenim urbanim planiranjem. Urbano planiranje uključuje krajobrazno oblikovanje, krajobraznu ekologiju i inovativna rješenja. „Zelena tehnologija“ i veća biološka raznolikost čini „zeleni servis“ grada koji omogućava zdraviji i jeftiniji život građana. Ekološko uređivanje javnih površina i privatnih vrtova treba biti u skladu s globalnim projektom o urbanoj biološkoj raznolikosti kojem je primjerice grad Zagreb pristupio još 2007. godine. Osnovni cilj tog projekta sastoji se u osmišljavanju koridora kojim se povezuju javne površine i privatni vrtovi u središtu grada s prirodnim okolišem u njegovoj okolici.
Large cities provide increasing need for modern urban planning. Urban planning involves landscape design, landscape ecology and innovative solutions. “Green technology” and greater biological diversity make “green service” allowing cheaper and healthier citizen’s life. Ecological management of public areas and private gardens should be in line with the global project on urban biodiversity which, for example, the city of Zagreb joined in 2007. The main goal of this project consists in creating corridors that connects public spaces and private gardens in the city center with the natural environment around the city.
Bibliografija: str. 27-28.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Biološka raznolikost -- Ekološka zaštita -- Urbano planiranje -- Parkovi -- Zelena tehnologija