COVID-19 i trudnoća : COVID-19 and pregnancy - Vrbanić, Adam (Array, 2020)
COVID-19 je bolest uzrokovana novim koronavirusom nazvanim SARS-CoV-2. Virus se iznimno brzo proširio cijelim svijetom te tako predstavio veliki izazov svim zdravstvenim sustavima. Budući je riječ o novootkrivenom virusu, veliki se napori još uvijek ulažu u razumijevanje virusa i bolesti koju uzrokuje te potrazi za učinkovitim lijekom/cjepivom. O COVID-19 i trudnoći još uvijek nedostaje informacija zbog nedostatnog broja slučajeva opisanih u literaturi te prekratkog razdoblja trajanja bolesti. U daljnjem smo tekstu opisali trenutne spoznaje o utjecaju virusa na trudnoću, porođaj i postpartalno razdoblje koristeći podatke sa službenih stranica i znanstvenih radova objavljenih do 9. svibnja 2020. godine. Klinički je tijek bolesti kod trudnica sličan onome u općoj populaciji. Loš utjecaj virusa na tijek i ishod trudnoće još uvijek nije dokazan. Još uvijek nema sigurnih dokaza o vertikalnoj transmisiji niti transmisiji virusa putem majčinog mlijeka.