COVID-19 i trudnoća COVID-19 and pregnancy - Vrbanić, Adam; Zlopaša, Gordan; Lešin, Joško (2020)
COVID-19 je bolest uzrokovana novim koronavirusom nazvanim SARS-CoV-2. Virus se iznimno brzo proširio cijelim svijetom te tako predstavio veliki izazov svim zdravstvenim sustavima. Budući je riječ o novootkrivenom virusu, veliki se napori još uvijek ulažu u razumijevanje virusa i bolesti koju uzrokuje te potrazi za učinkovitim lijekom/cjepivom. O COVID-19 i trudnoći još uvijek nedostaje informacija zbog nedostatnog broja slučajeva opisanih u literaturi te prekratkog razdoblja trajanja bolesti. U daljnjem smo tekstu opisali trenutne spoznaje o utjecaju virusa na trudnoću, porođaj i postpartalno razdoblje koristeći podatke sa službenih stranica i znanstvenih radova objavljenih do 9. svibnja 2020. godine. Klinički je tijek bolesti kod trudnica sličan onome u općoj populaciji. Loš utjecaj virusa na tijek i ishod trudnoće još uvijek nije dokazan. Još uvijek nema sigurnih dokaza o vertikalnoj transmisiji niti transmisiji virusa putem majčinog mlijeka.
COVID-19 is a disease caused by a new coronavirus named SARS-CoV-2. The virus has spread throughout the world in a very short time, thus becoming a great challenge to every healthcare system. Great efforts are still being made attempting to clarify the characteristics of the virus, the disease it is causing and also in discovering an efficacious antiviral drug or vaccine. There is still a lack of information about COVID-19 in pregnancy due to a short duration of the disease and a small number of cases described in literature. This paper describes current insights about the effect of the virus on the pregnancy, delivery and postpartal period by using information from the official websites and articles published by May 9, 2020. Clinical course of the disease in pregnant women is very similar to its course in general population. There is still no evidence on the negative effect of the virus on the course and outcome of pregnancy. Also, there is still no strong evidence of vertical transmission of the virus or its transmission through breastfeeding.
Bibliografija: 50 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: COVID-19 -- Trudnoća -- Porođaj -- Vertikalna transmisija -- Dojenje