Oftalmološki aspekti COVID-19 : pregled literature i naše iskustvo = Ophthalmological aspects of COVID-19 : literature review and our experience - Lešin, Dina (Array, 2020)
Posljednjih se mjeseci suočavamo s pandemijom uzrokovanom novim, izuzetno zaraznim virusom, koja je izazvala globalnu zdravstvenu krizu. Svjetska je zdravstvena organizacija virus nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 (engl. coronavirus disease-2019). Primarni način prenošenja SARS-CoV-2 je primarnim kontaktom i kapljičnim putem. Čini se kako postoji mogućnost prijenosa virusa i zaraženom površinom oka i sekretima. Tijekom kliničkog pregleda neizbježan je blizak kontakt oftalmologa s bolesnicima, što može predstavljati rizik od prijenosa infekcije. Iako konjunktivitis nije uobičajeni znak COVID-19, postoje izvještaji koji govore o mogućim okularnim manifestacijama bolesti. Stoga se naglašava važnost primjene preventivnih mjera radi kontrole širenja zaraze za oftalmologe, ostale zdravstvene djelatnike i bolesnike tijekom oftalmološkog pregleda. Objavljujemo najnovije podatke iz literature i smjernice za oftalmološku djelatnost te iznosimo naše iskustvo s Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb tijekom epidemije SARS-CoV-2.