Bolesnici liječeni u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu zbog bolesti COVID-19 : Critically ill patients with COVID-19 treated in the Intensive Care Unit at the University Hospital for Infectious Diseases „Dr. Fran Mihaljević“ in Zagreb - Atelj, Anita (Array, 2020)
Cilj: Opisati karakteristike bolesnika, tijek bolesti, terapiju te ishod i komplikacije kod kritično oboljelih s COVID-19 liječenih u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ (KZIB) u Zagrebu. Materijali i metode: Opservacijska retrospektivna studija 38 odraslih bolesnika liječenih u JIL KZIB s dokazanim COVID-19 u razdoblju od 11. ožujka do 6. lipnja 2020. godine. Rezultati: Od ukupno 167 bolesnika s COVID-19 liječenih u KZIB, u JIL-u je liječeno 38 bolesnika (22,8%). Medijan dobi JIL bolesnika bio je 69.5 godina (33-85), umrlih 70 (43-85), a preživjelih 66 godina (33-80). Većina je bolesnika bila muškog spola (26 bolesnika ili 68%). Od komorbiditeta najčešći su bili arterijska hipertenzija (20- 53%), šećerna bolest (9-24%) te ishemijska bolest srca (8-21%). Svi su bolesnici primljeni zbog hipoksemijskog respiratornog zatajenja. Osim respiratornog zatajenja s primjenom mehaničke ventilacije u 30 (79%) bolesnika, česti su bili šok (25- 66%) te akutno bubrežno zatajenje (21- 55% bolesnika). Metode kontinuiranog nadomještanja bubrežne funkcije primjenjene su kod 13 (34%) bolesnika. Medijan trajanja hospitalizacije u JIL-u bio je 18 (3-68) dana, a mehaničke ventilacije 17 (5-43) dana. Ukupni je mortalitet bio 50%, a kod bolesnika koji su zahtijevali mehaničku ventilaciju 63%. Smrtnost je bila najveća u dobnoj skupini iznad 65. godine. Zaključak: Bolesnici s COVID-19, liječeni u JIL-u, često su i dugotrajno mehanički ventilirani, a tijekom boravka imaju brojne komplikacije bolesti i intenzivnog liječenja te visoku smrtnost. Najveća je smrtnost kod muškaraca starijih od 65 godina s arterijskom hipertenzijom, šećernom bolesti i ishemijskom bolesti srca.