Zaštita zdravlja zaposlenika u turističkom sektoru - Puškar, Ivan (Array, 2020)
Zaposlenici u turističkom sektoru snažno su izloženi riziku obolijevanja od zaraznih bolesti, posebno oni koji su u direktnom kontaktu s gostima iz cijelog svijeta poput hotelskog osoblja, turističkih vodiča, zrakoplovnog osoblja i slično. Rizik je tim veći što do prijenosa zarazne bolesti može doći kada još simptomi zaraze kod osoba nisu manifestirani. Također, zaposlenici u turističkom sektoru mogu biti izravni prenositelji zaraznih bolesti u određenom trenutku, a da toga nisu ni svjesni. Turistička i druga putovanja u takvom slučaju mogu poslužiti kao izvrstan medij za prenošenje zaraznih bolesti u vrlo kratkom vremenu iz jednog područja u drugo, s jednog kontinenta na drugi. Zaposlenici turističkog sektora trebaju znati zaraznu bolest prepoznati u ranoj fazi te promptno pristupiti poduzimanju zaštitnih mjera. Predmet ovog rada podrazumijeva vrlo aktualnu problematiku koja se odnosi na zaštitu zdravlja zaposlenika u turističkom sektoru s naglaskom na zaštitu od zaraznih bolesti. Cilj je rada analizirati suvremene mehanizme zaštite zdravlja turističkih djelatnika od obolijevanja od zaraznih bolesti u svijetu, a time i u Republici Hrvatskoj.