Splićani - Croati a cavallo u mletačkim prekojadranskim kopnenim postrojbama u 18. stoljeću - Čoralić, Lovorka (Array, 2020)
Središnje istraživačko zanimanje ovoga rada usmjereno je na proučavanje udjela Splićana u profesionalnoj mletačkoj konjaničkoj postrojbi (Croati a cavallo, Cavalleria Croati) tijekom 18. stoljeća. Rad se zasniva na istraživanju gradiva iz Archivio di Stato di Venezia (fond: Inquisitori sopra l'amministrazione dei pubblici ruoli). Na osnovi navedenoga gradiva, kao i postojećih spoznaja iz historiografije, analizira se vremenski okvir djelovanja Splićana u rečenoj postrojbi, način njihova bilježenja, trajanje vojne službe, udio pripadnika iz istih obitelji, osobne (tjelesne) značajke vojnika, kao i mjesto njihova popisivanja te zapovjedni kadar jedinica u kojima su bili prisutni. Zaključak rada jest da su Splićani činili vrlo zapažen dio hrvatskoga konjaništva pod stijegom Serenissime te da ovdje provedena raščlamba teži pridonijeti boljemu poznavanju vojne povijesti Dalmacije (u konkretnome slučaju grada Splita) i Mletačke Republike u posljednjemu stoljeću njihova opstojanja u zajedničkoj državi.