Vratkovići i drugi Morlaci u trogirskome distriktu u 16. stoljeću - Juran, Kristijan (Array, 2020)
Recentna je historiografija iznjedrila nekolicinu zapaženih radova o mletačko-osmanskim odnosima na trogirskome pograničju u 16. stoljeću i ulozi koju su u njima imali novodoseljeni osmanski Morlaci. Iako je i ovaj prilog usmjeren k istome cilju, temeljna mu je nakana rasvijetliti još uvijek zamućenu i nedovoljno razrađenu problematiku prisutnosti morlačkih plemena (katuna) u pojedinim selima trogirskoga distrikta u razdoblju od 1530. do 1600. godine. Ovdje se o njima donose nove vijesti, uglavnom iz arhivskih spisa trogirske provenijencije.