Ratne štete na kulturnim dobrima na području Osječko-baranjske županije - Holjevac Tuković, Ana (Array, 2021)
Članak na temelju arhivskog gradiva, fonda Državna komisija za popis i procjenu ratne štete, daje pregled ratnih šteta na kulturnim dobrima na području Osječko-baranjske županije. Od početka velikosrpske agresije na Hrvatsku, područje Osječko-baranjske županije bilo je gotovo svakodnevno napadano, a sjeveroistočno područje županije, Baranja, bilo je okupirano od kolovoza 1991. do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u siječnju 1998. godine. Područje Osječko-baranjske županije u vrijeme Domovinskoga rata pretrpjelo je silna razaranja graditeljske baštine, sakralnih spomenika, kao i pokretnih kulturnih dobara koja su otuđena i dijelom uništena.