"Frankovci" u Srijemskoj županiji uoči Prvoga svjetskog rata - Gabelica, Mislav (Array, 2021)
U ovom članku autor je na temelju postojeće literature, arhivskog gradiva i tiska pokušao rekonstruirati gdje su bila uporišta i tko su bili nositelji „frankovačke“ stranke u Srijemskoj županiji uoči Prvoga svjetskoga rata. Kao polazišna točka poslužili su naknadni izbori u Cerni, jednom od izbornih kotara ove županije, održani 1907, na kojima je „frankovačka“ stranka zabilježila svoj prvi izborni uspjeh u toj županiji, a kao zaključna točka posljednji redovni saborski izbori u banskoj Hrvatskoj, održani 1913. godine. Prateći izborne rezultate „frankovačke“ stranke u Srijemskoj županiji u ovom razdoblju, te stavljajući ih u kontekst etničke strukture pojedinih izbornih kotara i odnosa političkih snaga u njima, autor je pokušao odgovoriti na pitanje je li navedeni izborni uspjeh ove stranke iz 1907. godine bio prolaznog karaktera ili je značio trajnu utemeljenost „frankovačke“ stranke i njezinog, ekskluzivno hrvatskog nacionalno-političkog programa u Srijemskoj županiji.