Destinacijski menadžment u funkciji razvoja kulturnog turizma kontinentalne Hrvatske - primjer destinacije Križevci - Golja, Tea (Array, 2020)
Konkurentnost turističke destinacije definira se kao njezina sposobnost da kreira i sustavno integrira turističke proizvode, odnosno usluge i doživljaje više dodane vrijednosti. Razvoj destinacijskog menadžmenta i strateško pozicioniranje kroz odabrane turističke proizvode, odnosno doživljaje te upravljanje kako lancem vrijednosti s jedne strane, tako i iskustvom posjetitelja s druge, su uvjeti bez kojih se niti jedna destinacija ne može razviti. Turistički proizvod se formira prvenstveno na destinacijskoj, a dijelom i na regionalno razini, čime regije i (u novije vrijeme) destinacije postaju sredstvo razmjene, odnosno ono što se na turističkom tržištu nudi i prodaje. Stoga proces upravljanja turističkim destinacijama, iako u velikoj mjeri virtualan i nestandardiziran, danas postaje ne samo važnim nego i nužnim poslom i pretpostavkom za konkurentski i održivi rast turizma destinacije – bez obzira na njenu veličinu. Svrha ovog istraživanja je utvrditi mogućnosti i prilike za razvoj proizvoda kulturnog turizma u Križevcima. Provedena su istraživanja u destinaciji i to fokus grupe i anketno ispitivanje. Cilj je dvojaki. Primarno želi se potaknuti osmišljavanje inovativnih proizvoda kulturnog turizma temeljeno na resursnoj osnovi Križevaca. Sekundarno, želi se ukazati na prilike za unapređenje, posebice na važnost i ulogu destinacijskog menadžmenta u razvoju faktora atraktivnosti koji snažno utječu na destinacijsku konkurentnost. U radu se uspostavlja poveznica između teorijskog određenja koncepta kulturnog turizma i destinacijskog menadžmenta te rezultata empirijskih istraživanja. Rezultati ukazuju da lokalno stanovništvo prepoznaju resursnu osnovu Križevaca kao snažan potencijal za razvoj proizvoda kulturnog turizma. No, evidentan je jaz između sadašnje ponude doživljaja kulturnog turizma i mogućnosti koje destinacija ima s obzirom na svoju resursnu osnovu.