Destinacijski menadžment u funkciji razvoja kulturnog turizma kontinentalne Hrvatske - primjer destinacije Križevci - Golja, Tea; Lekić, Romana (2020)
Konkurentnost turističke destinacije definira se kao njezina sposobnost da kreira i sustavno integrira turističke proizvode, odnosno usluge i doživljaje više dodane vrijednosti. Razvoj destinacijskog menadžmenta i strateško pozicioniranje kroz odabrane turističke proizvode, odnosno doživljaje te upravljanje kako lancem vrijednosti s jedne strane, tako i iskustvom posjetitelja s druge, su uvjeti bez kojih se niti jedna destinacija ne može razviti. Turistički proizvod se formira prvenstveno na destinacijskoj, a dijelom i na regionalno razini, čime regije i (u novije vrijeme) destinacije postaju sredstvo razmjene, odnosno ono što se na turističkom tržištu nudi i prodaje. Stoga proces upravljanja turističkim destinacijama, iako u velikoj mjeri virtualan i nestandardiziran, danas postaje ne samo važnim nego i nužnim poslom i pretpostavkom za konkurentski i održivi rast turizma destinacije – bez obzira na njenu veličinu. Svrha ovog istraživanja je utvrditi mogućnosti i prilike za razvoj proizvoda kulturnog turizma u Križevcima. Provedena su istraživanja u destinaciji i to fokus grupe i anketno ispitivanje. Cilj je dvojaki. Primarno želi se potaknuti osmišljavanje inovativnih proizvoda kulturnog turizma temeljeno na resursnoj osnovi Križevaca. Sekundarno, želi se ukazati na prilike za unapređenje, posebice na važnost i ulogu destinacijskog menadžmenta u razvoju faktora atraktivnosti koji snažno utječu na destinacijsku konkurentnost. U radu se uspostavlja poveznica između teorijskog određenja koncepta kulturnog turizma i destinacijskog menadžmenta te rezultata empirijskih istraživanja. Rezultati ukazuju da lokalno stanovništvo prepoznaju resursnu osnovu Križevaca kao snažan potencijal za razvoj proizvoda kulturnog turizma. No, evidentan je jaz između sadašnje ponude doživljaja kulturnog turizma i mogućnosti koje destinacija ima s obzirom na svoju resursnu osnovu.
Competitiveness of tourist destinations is defined as its ability to create and successfully integrate tourist products, i.e. services and experiences of more added value. The development of destination management and strategic positioning through selected tourist products, i.e experiences, and management of both the value chain on the one hand, and the experience of visitors on the other, are preconditions for sustainable tourism development. The tourist product is formed primarily at the destination level, and partly at the regional level, which makes regions and (more recently) destinations a means of exchange, i.e. what is offered and sold on the tourist market. Therefore, the process of managing tourist destinations today, although largely a virtual and nonstandardized, is becoming not only important but also a necessary activity and a prerequisite for competitive and sustainable tourism growth in destination - regardless of its size. The purpose of this research is to determine the opportunities for the development of cultural tourism products in Križevci. Primary research was conducted in Križevci - focus groups and online survey. The resource base of the destination is observed. The goal is twofold. The primary aim is to encourage the development of innovative cultural tourism products based on the attraction base of the destination. Secondarily, authors want to point to opportunities for improvement, especially the importance and role of destination management in the development of attractiveness factors that strongly affect the destination competitiveness. The paper establishes a link between the theoretical definition of the concept of cultural tourism and destination management and the results of empirical research. Results indicate that residents recognize the potential of cultural resources of Križevci for development of cultural tourism products.
Bibliografija: str. 135-141.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Destinacijski menadžment -- Kulturni turizam -- Književni turizam -- Manifestacijski turizam; Križevci