Fotoheterotrofni uzgoj ljubičaste nesumporne bakterije Rhodovulum adriaticum na hranjivim podlogama s različitim izvorima ugljika : Photoheterotrophic cultivation of purple non-sulphur bacterium Rhodovulum adriaticum on the media with different carbon sources - Novak, Mario, biotehnolog (Array, 2020)
Ljubičaste nesumporne bakterije zanimljive su s ekološkog i ekonomskog stajališta u održivim biotehnološkim procesima proizvodnje biogoriva, biokemikalija, biopolimera, biomase odnosno sintezi specifičnih spojeva kao što su npr. karotenoidi i pigmenti. Za uspostavu ekološki i ekonomski održivih bioprocesa nužan je adekavatan odabir radnih mikroorganizama, sirovina i uvjeta kultivacije, a dobar primjer za to je razvoj bioprocesa na obnovljivim sirovinama kao što su to lignocelulozne sirovine. U ovom istraživanju proučavan je fotoheterotrofni uzgoj ljubičaste nesumporne bakterije Rhodovulum adriaticum DSM 2781 na tekućim hranjivim podlogama koje sadrže glukozu i/ili ksilozu kao izvore ugljika s ciljem dobivanja bakterijske biomase i fotosintetskih pigmenata. Rezultati istraživanja pokazuju da su najveće vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa (YX = 2,095 g L-1; YX/S = 0,54 g g-1i Pr = 0,022 g L-1h-1) vezanih u dobivanje biomase ostvareni kod uzgoja na hranjivoj podlozi s 5 g L-1 glukoze. Uzgoj R. adriaticum DSM 2781 na hranjivoj podlozi s 3 g L-1 glukoze i ksiloze pokazao se najuspješnji za dobivanje fotosintetskih pigmenata (ukupni pigmenti 13,27 mg g-1 biomase) uz zadovoljavajuće ostale pokazatelje uspješnosti bioprocesa (YX = 1,507 g L-1; YX/S = 0,22 g g-1i Pr = 0,017 g L-1h-1).