Sustav upozorenja na opasne vremenske pojave u sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnoga hidrometeorološkog zavoda : The weather warning system in weather and marine analysis and forecasting sector of the Croatian Meteorological and Hydrological Service - Renko, Tanja (Array, 2021)
Upozorenja na opasne vremenske pojave vrlo su bitna za zaštitu života i imovine građana Republike Hrvatske (RH) i sukladno s tim izdavanje upozorenja jedan je od primarnih zadataka Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), koji ima i isključivu nadležnost za njihovo izdavanje. DHMZ sustavno i kontinuirano razvija kvalitetne informacije na opasne vremenske pojave te je sustav upozoravanja doživio mnoge preinake posljednjih godina, a posebnu ulogu u tome imao je razvoj interneta i tehnologija kojima se informacije mogu vrlo brzo prenositi. U procesu izdavanja upozorenja i obavješćivanja javnosti DHMZ mora komunicirati i surađivati sa svim službama i partnerima zaduženima za sigurnost građana RH. U ovom je radu dan pregled sustava DHMZ-a za izdavanje upozorenja na opasne vremenske pojave, od standardnih operativnih postupaka, razvoja sustava koji je posljednjih nekoliko godina bio vrlo intenzivan, do objašnjenja konačnog produkta, odnosno informacije koja je dostupna svim građanima RH na mrežnim stranicama DHMZ-a. Također su prikazane mnoge statističke značajke upozorenja izdanih u razdoblju od 2009. do 2018. godine, način verifikacije pojedinih upozorenja, a jedno poglavlje posvećeno je i zaštiti od požara raslinja, odnosno ulozi DHMZ-a u provedbi mjera zaštite od požara od interesa za RH.