Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja - Petranović, Zinka (Array, 2021)
Godišnje se u svijetu uzgoji i zakolje više od milijarde svinja, od čega je velika većina uzgojena u intenzivnim uvjetima. Poznato je da na sastav i kvalitetu svinjetine utječu pasmina, sustav hranidbe, uvjeti uzgoja i dob, odnosno masa svinja prije klanja. U intenzivnoj se proizvodnji svinje uzgajaju u puno manjim prostorima nego što bi one zauzimale kad bi im bilo omogućeno slobodno kretanje te se time narušava njihova dobrobit, a sve brojnija suvremena istraživanja ukazuju na negativne posljedice vidljive na kvaliteti ali i na sigurnosti mesa ukoliko se sa svinjama ne ophodimo na primjeren način tijekom uzgoja, prijevoza i klanja. Navedene negativne prakse intenziviranja uzgoja farmskih životinja, pa tako i svinja imaju za posljedicu sve veću zabrinutost potrošača, što je ponukalo pokretanje inicijative EU koja vodi k razvoju zaštićenih robnih marki s naglaskom na dobrobiti životinja.