Metode obrade otpadne vode mesne industrije - Štefanac, Tea (Array, 2021)
Količina i sastav otpadnih voda mesne industrije ovise o vrsti mesa koje se obrađuje, načinu čišćenja opreme i veličini postrojenja. Otpadne vode mesne industrije visoko su onečišćene i opterećene proteinima, lipidima, ugljikohidratima i vlaknima. Industrija mesa obuhvaća klaonice, pogone za obradu i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda. Istražene su brojne metode obrade otpadnih voda mesne industrije, fizikalni, kemijski i bioloških procesi. Cilj obrade otpadne vode mesne industrije je postizanje kakvoće pročišćene vode koja zadovoljava zakonske propise, kvalitetno iskorištenje nusprodukata procesa, a odabrani postupak obrade treba biti ekološki, ekonomski i tehnološki najbolji. Ovaj pregledni rad dat će literaturni pregled metoda obrade otpadnih voda mesne industrije kao i kakvoću otpadnih voda mesne industrije.