Poduzetnički inkubatori kao oblik poduzetničke potporne institucije u Hrvatskoj - Morić Milovanović, Bojan (Array, 2021)
Poduzetnički inkubatori jedan su od oblika potpornih institucija razvoja poduzetništva, pri čemu je njihova osnovna svrha poticanje poduzetničkoga okružja i osiguravanje preduvjeta razvoja poduzetnika na određenome području pružanjem raznih usluga. Poduzetnički inkubatori osnivaju se radi dinamiziranja lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja jer su im ciljna skupina poduzeća iz područja njihove županije ili grada. Svrha je ovog rada istražiti ulogu poduzetničkih inkubatora u pružanju potpore malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj. U radu se žele prikazati neke od osnovnih karakteristika poduzetničkih inkubatora, njihove odrednice i prakse poslovanja te istražiti i analizira ti ponuda usluga koje inkubatori pružaju svojim stanarima. Također, u radu se nastoje ustanoviti osnovni ciljevi poslovanja, izvori financiranja te analizirati uspješnost inkubatora. Empirijski podaci prikupljeni su anketnim upitnikom na uzorku od 34 poduzetnička inkubatora, pri čemu je metoda deskriptivne statističke analize korištena radi pružanja potanka opisa trenutačnog stanja, karakteristika te poslovanja poduzetničkih inkubatora u Hrvatskoj.