Izazovi pri registraciji kolorativnih žigova na području EU-a - Hasić, Tea (Array, 2021)
Cilj rada je, pozivajući se na relevantne primjere iz prakse, istaknuti izazove (tj. potencijalne probleme) s kojima se susreću osobe koje nad jednom bojom ili nad kombinacijom više boja žele registrirati pravo žiga u odnosu na određene proizvode ili usluge – bilo na području neke od država članica Europske unije, bilo na razini EU-a. Paralelno će se ukazati i na izazove s kojima se susreću osobe koje već registrirani kolorativni žig žele zaštititi od povreda. Pojasnit će se zašto je na razini Unije registrirano tek nekoliko žigova nad bojom per se, ali i zašto su (prema relevantnoj praksi) žigovi nad kombinacijom dvaju ili više boja „lakše oborivi“ nego žigovi nad bojom per se. Prikazat će se na koji je način, revizijom žigovnog prava EU-a iz 2015. godine, europski zakonodavac oživotvorio tumačenje Europskog suda iz predmeta Libertel prema kojem pravo žiga nad određenom bojom ne smije neopravdano zadirati u interese konkurenata nad dotičnom bojom te će se istaknuti u kojem bi smjeru ES trebao revidirati tumačenje iz predmeta Heidelberger koje se odnosi na prikazivanje kombinacija dviju ili više boja na jasan i precizan način.