Noć knjige 2020. u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik : ni koronavirus nam ne može planove pokvarit = Book night in 2020 in the public library "Juraj Šižgorić" Šibenik : not even the COVID-19 pandemic can ruin our book night - Šimić, Ana, knjižničarka (Array, 2021)
Cilj. Cilj je rada prikazati kako je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik odgovorila na kriznu situaciju za knjižnice koju je izazvala pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 te kako je organizirala programe u sklopu obilježavanja manifestacije Noć knjige preselivši sva događanja u virtualno okruženje. Pristup/metodologija/dizajn. U prvom dijelu rada opisana je manifestacija Noć knjige te značaj njezina obilježavanja za Gradsku knjižnicu "Juraj Šižgorić" Šibenik. Drugi dio rada govori o iskustvu organiziranja programa pod epidemiološkim mjerama i virtualnom druženju s korisnicima na Facebooku. Rezultati. Organizacija virtualne Noći knjige 2020. pokazatelj je potencijala Grad- ske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik da se nosi s izazovima koje donose nepredviđene situacije u kojima se ograničavaju društveni život i socijalni kontakti. Praktična primjena. U radu su izneseni primjeri dobre prakse Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik u organiziranju virtualnih programa te primjer postupanja s autorskim pravima na internetu vezanim za emitiranje glazbe. Društveni značaj. Održavanje programa poput likovnih i literarnih natječaja, radi- onica, izložbi, druženja s piscem, pa i koncerata za Gradsku knjižnicu "Juraj Šižgorić" Šibenik u obilježavanju manifestacije Noć knjige predstavlja kontinuitet u pružanju knjižničnih usluga koje se ne tiču isključivo korištenja knjižnične građe, pa je Knjižnica u izvanrednim okolnostima pandemije koronavirusa osmislila niz virtualnih programa za članove i korisnike svojih usluga. Originalnost/vrijednost. U radu je opisano kako se Gradska knjižnica "Juraj Ši- žgorić" Šibenik u kratkom vremenu snašla i svoje djelovanje prilagodila okolnostima te kako je uspjela organizirati virtualno obilježavanje Noći knjige s programima kakve je organizirala proteklih godina.