Digitalno, virtualno, online - u fokusu : Digital, virtual, online - in focus - Semenski, Vikica (Array, 2021)
Cilj. Knjižnice grada Zagreba korisnicima nude raznovrsne mrežne usluge i sadr- žaje, a njihova važnost dodatno je istaknuta tijekom ﬁzičkog zatvaranja zbog pandemi- je bolesti COVID-19 i dodatnih poteškoća izazvanih potresom. Cilj je rada analizom usluga i sadržaja dostupnih korisnicima Knjižnica grada Zagreba tijekom zatvorenosti knjižnica te usluga i sadržaja nastalih u to vrijeme potvrditi pretpostavku o opravdanosti trajnog ulaganja u sljedeća područja: kvalitetnu mrežnu uslugu i sadržaje, nabavu elek- troničke građe, edukaciju djelatnika za vještine i znanja potrebne za rad na daljinu te u opremu koja podržava i rad na daljinu i povećan interes korisnika za mrežne usluge i sadržaje. Metodologija. Korištenje pojedinih digitalnih usluga i sadržaja analizirano je kroz statističke podatke prikupljene mrežnim alatom Google Analytics, bilježenjem prenoše- nja i korištenja digitalnih sadržaja KGZ-a u medijima i društvu. Podaci iz 2020. godine navedeni su za razdoblja prije, tijekom i nakon završetka zatvaranja knjižnica kako bi se došlo do zaključaka o promjenama u pristupu i korištenju usluga i sadržaja u tim poseb- nim okolnostima. Kao dopuna navedenim podacima iz 2020. godine, za dio digitalnih sadržaja i usluga napravljena je usporedba s podacima za 2019. godinu. Rezultati. Prikazana važnost ponude mrežnih usluga i sadržaja Knjižnica grada Zagreba (Digitalne zbirke, e-knjiga, katalog, Kalendar godišnjica, kanali društvenih medija, Pitajte knjižničare), koji bilježe značajne promjene korištenja tijekom ﬁzičkog zatvaranja knjižnica, temelj su za određivanje prioriteta u planiranju daljnjeg razvoja Knjižnica grada Zagreba te poticaj za cjelovito sagledavanje posljedica izvanrednih do- gađaja kako bi se učinkovito djelovalo na daljnji rad i razvoj knjižnica.