Narodna knjižnica kao društveni svjetionik u vremenu bolesti COVID-19 : Public library as a social beacon in time of COVID-19 - Vrana, Radovan (Array, 2021)
Cilj. Cilj je predstaviti rezultate istraživanja korisnika Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, Knjižnice grada Zagreba o korištenju resursa narodne knjižnice u izvanred- noj situaciji pandemije virusa SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 koju taj virus uzrokuje. Pristup/metodologija/dizajn. Za potrebe istraživanja u radu korištena je metoda ankete uz primjenu tiskanog anketnog upitnika u prostoru Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, Knjižnice grada Zagreba uz primjenu prigodnog uzorka ispitanika. Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su kontinuirano zanimanje korisnika Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, Knjižnice grada Zagreba prema navedenoj knjižnici, unatoč izvanrednoj situaciji. Rezultati su također pokazali povećano korište- nje digitalnih izvora informacija tijekom razdoblja u kojem je knjižnica bila zatvorena zbog pandemije. Rezultati su pokazali i koje su usluge knjižnice bile najtraženije tije- kom razdoblja u kojem je ona bila zatvorena zbog pandemije. Nadalje, rezultati ukazuju na pretežitu orijentaciju korisnika prema tiskanoj građi i želju za povećanom nabavom te vrste građe, ali da se usporedno nabavlja i digitalna građa. Praktična primjena. Rezultati istraživanja korisnika Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, Knjižnice grada Zagreba primjenjivi su u planiranju nabave građe, kao i u planiranju godišnjih programa knjižnice, uključujući i dugoročne planove razvoja digi- talnih izvora informacija u narodnim knjižnicama. Društveni značaj. Rad izravno ukazuje na stabilan položaj narodne knjižnice u lo- kalnoj zajednici i potrebu korisnika za uslugama narodnih knjižnica u izvanrednoj i kriznoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i potresom, čime narodne knjižnice nastavljaju biti stup društva kada su u pitanju informacijske i srodne usluge lokalnoj zajednici.