Interkulturizam u obrazovanju značenje za religijskopedagošku praksu i stjecanje kompetencija nastavnika vjeronauka - Filipović, Ana Thea (2021)
Što je interkulturizam i koje je njegovo značenje u obrazovanju? Kako se problematika interkulturnoga odgoja i obrazovanja profilira u kontekstu religijskopedagoške misli i prakse? Zašto je interkulturno obrazovanje važno i za izobrazbu nastavnika vjeronauka? Na postavljena pitanja nastoji se odgovoriti polazeći od temeljnih pojmova i perspektiva te moguće važnosti teme za hrvatski kontekst. Članak se usredotočuje na razvoj ideje interkulturizma kao pedagoškoga koncepta koji izrasta iz problematike američkoga društva u prvoj polovini 20. stoljeća, kao i njegovu recepciju u tamošnjoj religijskoj pedagogiji. Zatim prikazuje razvoj interkulturnoga obrazovanja u Europi u drugoj polovini 20. stoljeća i njegovu religijskopedagošku relevantnost. Potom izlaže novije socijalnofilozofsko utemeljenje interkulturizma, koje ga povezuje s ljudskim pravima te etikom i politikom priz-navanja različitosti. Na toj osnovi elaborira značenje interkulturizma za izobrazbu i kompetencije nastavnika, a posebno nastavnika vjeronauka u odnosu na interkulturno i međureligijsko učenje.
What is interculturalism and what is its significance in educa-tion? How is the issue of intercultural education profiled in the context of religious-pedagogical thought and practice? Why is intercultural education also important for the training of reli-gious education teachers? We try to answer these questions starting from basic concepts and perspectives and the possible importance of the topic for the Croatian context. The article focuses on the development of the idea of interculturalism as a pedagogical concept emerging from the problems of American society in the first half of the 20th century and its reception in the religious pedagogy of the place. It then shows the development of intercultural education in Europe in the second half of the 20th century and its religious-pedagogical relevance. The ar-ticle then presents the newer socio-philosophical foundation of interculturalism which connects it with human rights and the ethics and politics of recognition of diversity. On this basis, it elaborates the significance of interculturalism for the education and competencies of teachers, especially religious education teachers with regard to intercultural and interreligious learning.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Interkulturizam -- Obrazovanje -- Religijska pedagogija -- Međureligijsko učenje -- Međureligijska kompetencija