Efekti edukacije o poduzetništvu na poduzetničku samoefikasnost, poželjnost i namjere studenata - Zubić, Nikoleta; Sušanj, Zoran; Sokolić, Danijela (2021)
U nastojanjima poticanja gospodarskog razvoja te smanjenja nezaposlenosti i suzbijanja siromaštva sve se više prepoznaje uloga poduzetništva. Ističu se njegove brojne prednosti te se sve češće raspravlja o potrebnim poduzetničkim kompetencijama i njihovom razvoju. Glavni cilj ovog istraživanja bio je ispitati efekte edukacije o poduzetništvu na poželjnost poduzetništva, poduzetničku samoefikasnost i poduzetničke namjere studenata. U istraživanju je sudjelovalo 48 ispitanika (eksperimentalna i kontrolna skupina), a mjerenje je provedeno prije i nakon edukacije o poduzetništvu. Rezultati pokazuju da polaznici nakon edukacije značajno bolje procjenjuju svoje poduzetničke vještine i sposobnosti, međutim, na skali poželjnosti poduzetništva ostvaruju niže rezultate u odnosu na prvo mjerenje. U istraživanju su ispitivane razlike s obzirom na spol te je utvrđeno da u oba mjerenja studenti u odnosu na studentice ostvaruju statistički značajno više rezultate na svim korištenim skalama. Uspoređujući studente/ice ekonomskih i neekonomskih usmjerenja utvrđeno je kako studenti/ice ekonomskih usmjerenja ostvaruju više rezultate na jednom aspektu poduzetničkog potencijala (poduzetnička svjesnost) te skali poželjnosti poduzetništva, skali poduzetničkih namjera i skali stupnja razvijenosti poduzetničkih znanja, vještina i sposobnosti.
In the efforts to stimulate economic development, reduce unemployment and tackle poverty, the role of entrepreneurship is increasingly recognized. Its numerous benefits are emphasized and it is increasingly discussed about the necessary entrepreneurial competencies and their development. The aim of this study was to examine the effects of education program on entrepreneurship desirability, entrepreneurial self-efficacy and entrepreneurial intentions of students. In total 48 students participated in the study (experimental and control group). All measurements were carried out before and after the entrepreneurship education program. The results indicate that attendees significantly improve their entrepreneurial skills and abilities after their education. However, on the scale of entrepreneurial desirability they achieve lower results after the program. The gender differences were investigated and the results indicated that male students achieved statistically significant higher results on all scales used, at both measurements. By comparing students of economic and non-economic orientation, it was established that the students of economic orientation achieve higher results in one aspect of entrepreneurial potential (entrepreneurial awareness) as well as at the desirability of entrepreneurship scale, entrepreneurial intentions scale and at the development of entrepreneurial skills and abilities scale.
Bibliografija: 75 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poduzetništvo -- Edukacija -- Samoefikasnost -- Studenti