Glodavci u skladištima poljoprivrednih proizvoda - štetnost i suzbijanje - Grubišić, Dinka; Curiš, Maria; Sever, Viktorija; Šulog, Maja; Brmež, Mirjana; Juran, Ivan (2021)
Glodavci su važni štetnici uskladištenih poljoprivrednih proizvoda. Uz zadovoljenje osnovnih prehrambenih potreba, štetne vrste u skladištima nalaze povoljne uvjete za razvoj i razmnožavanje te zaštitu od prirodnih neprijatelja. Najštetnije vrste glodavaca u skladištima Republike Hrvatske jesu štakori vrsta Rattus norvegicus i Rattus rattus te domaći miš Mus musculus. Osim što se hrane uskladištenim proizvodima, rasipaju ih, onečišćuju urinom, izmetom, dlakom i slinom, navedene vrste rezervoari su zoonozama koje utječu na zdravlje ljudi, te domaćih i divljih životinja. U Republici Hrvatskoj u populacijama sitnih glodavaca dokazani su uzročnici Lajmske borelioza, trihineloze, leptospiroze, Q groznice i hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom. Utvrđene su i višestruke infekcije glodavaca uzročnicima zoonoza. Redovito praćenje brojnosti glodavaca važno je u svrhu pravovremenog suzbijanja te smanjenja materijalnih gubitaka, ali i u svrhu sprječavanja pojave epidemija zoonoza. Uz preventivne mjere koje podrazumijevaju održavanje higijene prostora te održavanje infrastrukture, čime sprječavamo privlačenje i nastanjivanje glodavaca u skladištima, provodi se i kontinuirana deratizacija koja uključuje primjenu mehaničkih, fizikalnih i kemijskih mjera zaštite.
Rodents are important pests of stored agricultural products. In addition to meeting basic nutritional needs, harmful species in storehouses find favorable conditions for development and reproduction and protection from natural enemies. The most harmful rodent species in storehouses are rats Rattus norvegicus and Rattus rattus and the domestic mouse Mus musculus. In addition to feeding on stored products, rodents spoil them, contaminate it with urine, feces, hair and saliva and present natural reservoirs of zoonoses that affect the health of humans and domestic and wild animals. In the Republic of Croatia, the causes of Lyme borreliosis, trichinosis, leptospirosis, Q fever and hemorrhagic fever with renal syndrome have been proven in populations of small rodents. Infections of rodents with several zoonotic agents have also been identified. Regular monitoring of rodent populations is important for the purpose of timely control and reduction of material losses, but also for the purpose of preventing epidemics of certain zoonoses. In addition to preventive measures that include maintaining the hygiene of the premises and maintaining the infrastructure, which prevent the attraction and settlement of rodents in storehouses, continuous deratization is carried out, which includes the application of mechanical, physical and chemical protection measures.
Bibliografija: str. 47-48.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poljoprivredni proizvodi -- Skladišta -- Glodavci -- Deratizacija -- Zoonoze