Ukrasna svojstva, asortiman i uzgoj kukurijeka (Helleborus spp.) zimske cvatnje - Kušen, Mihael (Array, 2021)
Vrste roda Helleborus se u ukrasnoj hortikulturi koriste kao vrtne biljke, lončanice za primjenu u vanjskom prostoru, kao vrste za uređenje interijera, a sve se više traže kao cvjetna vrsta za rez tijekom zime. Cilj ovog rada je opisati osnovne morfološke značajke i uvjete uzgoja vrsta roda Helleborus te dati pregled asortimana vrsta i kultivara kasnojesenske i zimske cvatnje. Pregledom literature utvrđeno je da Helleborus niger L., crni kukurijek, na tržištu postaje sve traženija ukrasna biljka, a prate ga i križanci između vrste H. orientalis i drugih vrsta ovoga roda (H. × hybridus). Iako tržišno slabo zastupljene u ukrasnoj hortikulturi se primjenjuju i druge vrste (H. viridis, H. foetidus, H. purpurascens, H. tibethanus, H. vesicarius te H. multifidus) te sve veći broj kultivara. Za cvatnju početkom zime, posebno u vrijeme Božića, najpoznatija je vrsta Helleborus niger L., a sve se više komercijaliziraju i međuvrsni križanci. Pri tome osobit značaj imaju križanci između vrsta H. niger, H. argutifolius Viv. i H. lividus Aiton. Razmnožavanje je moguće sjemenom, dijeljenjem te kulturom tkiva. Uzgaja se u uzgojnim posudama 12- 14 cm promjera u koje se sadi od 50. do 18. tjedna. Potreban mu je supstrat pH od 5,8 do 6,0, ne podnosi visoku razinu soli u tlu, a za prodaju početkom zime uzgaja se u zaštićenim prostorima od sredine listopada. Osjetljiv je na visoku vlagu, koja uz visoke temperature potencira pojavu bolesti (Fusarium, Pythium i Phytophtora).