Ampelografska evaluacija klonskih kandidata sorte 'Graševina bijela' (Vitis vinifera L.) u uvjetima vinogorja Zagreb - Andabaka, Željko (Array, 2021)
Graševina bijela najzastupljenija je i gospodarski najvažnija sorta u Republici Hrvatskoj. Uzgaja se u vinogradarskim regijama Zapadna i Istočna kontinentalna Hrvatska. Njena prilagodljivost klimatskim uvjetima jedna je od brojnih karakteristika koje ovu sortu čine popularnom među vinogradarima. Uočena je unutarsortna varijabilnost među populacijom Graševine bijele zbog čega je 2004. godine pokrenut projekt klonske selekcije na području vinogorja Kutjevo. U razdoblju od 2004. do 2015. godine, odabrano je dvanaest klonskih kandidata koji su se istaknuli od ostatka populacije po pozitivnim osobinama. Ovih dvanaest klonskih kandidata posađeno na Vinogradarsko-vinarsko pokušalište Jazbina s ciljem daljnjeg proučavanja njihovih karakteristika te nastavka postupka individualne klonske selekcije. Nakon ulaska nasada u puni rod, provedeno je proučavanje najbitnijih gospodarskih karakteristika. Utvrđene su značajne razlike između klonova za sljedeća svojstva: prirod, broj grozdova po trsu, osnovni pokazatelji kakvoće mošta.