Usporedba klasičnog i in vitro razmnožavanja vinove loze - Marković, Zvjezdana (Array, 2021)
U vinogradarskoj proizvodnji postupak cijepljenja predstavlja klasičan način dobivanja potomstva od matičnih biljaka vinove loze. To je najzastupljeniji način vegetativnog razmnožavanja, učinkovit je protiv filoksere, te daje dobre rezultate. Postupak se odvija u rasadniku, a nastali cjepovi predstavljaju klonove matičnih biljaka. In vitro razmnožavanje podrazumijeva brzo klonsko razmnožavanje biljnog materijala u sterilnim uvjetima. Prednosti in vitro razmnožavanja u odnosu na klasično razmnožavanje su kraći period dobivanja odraslih biljaka, te mogućnost ozdravljivanja biljnog materijala od virusa. Međutim, postupak in vitro razmnožavanja da bi bio uspješan zahtjeva testiranje pojedine sorte na kontrolirane uvjete. Cilj ovog rada je dati usporedbu prednosti i nedostataka klasičnog i in vitro razmnožavanja za vinovu lozu.