Usporedba klasičnog i in vitro razmnožavanja vinove loze - Marković, Zvjezdana; Milković, Martina; Karoglan Kontić, Jasminka; Preiner, Darko (2021)
U vinogradarskoj proizvodnji postupak cijepljenja predstavlja klasičan način dobivanja potomstva od matičnih biljaka vinove loze. To je najzastupljeniji način vegetativnog razmnožavanja, učinkovit je protiv filoksere, te daje dobre rezultate. Postupak se odvija u rasadniku, a nastali cjepovi predstavljaju klonove matičnih biljaka. In vitro razmnožavanje podrazumijeva brzo klonsko razmnožavanje biljnog materijala u sterilnim uvjetima. Prednosti in vitro razmnožavanja u odnosu na klasično razmnožavanje su kraći period dobivanja odraslih biljaka, te mogućnost ozdravljivanja biljnog materijala od virusa. Međutim, postupak in vitro razmnožavanja da bi bio uspješan zahtjeva testiranje pojedine sorte na kontrolirane uvjete. Cilj ovog rada je dati usporedbu prednosti i nedostataka klasičnog i in vitro razmnožavanja za vinovu lozu.
In viticulture, the classical procedure of obtaining the adult plants is the procedure of grafting. It is the most common procedure of vegetative propagation, highly efficient against phylloxera, with significantly good results. The procedure is performed in nursery and obtained grafts present clones of mother plants. In vitro multiplication implies the fast clonal propagation of plant material in a sterile conditions. Advantages of in vitro multiplication in comparison with classical one is short period for achieving mother plants with the possibility of virus eradication of plant material. However, the procedure of in vitro multiplication is more demanding considering the fact that each variety has different response to controlled culture conditions, which need to be tested. The aim of this study is to give a comparison of advantages and disadvantages of classical and in vitro multiplication of grapevine.
Bibliografija: 11 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Vinova loza -- Razmnožavanje -- In vitro -- Cijepljenje