Klimatske promjene i maslinarstvo - Batelja Lodeta, Kristina (Array, 2021)
Klimatske promjene stavljaju na kušnju maslinare 21. stoljeća te ih prisiljavaju na adekvatnu i provjerenu tehnologiju uzgoja u cilju zaštite od potencijalnih prijetnji. Zemlje mediteranskog bazena suočavaju se s velikim promjenama i izazovima koje uzrokuju posljedice globalnog zatopljenja kao što su temperaturni ekstremi i nepovoljan raspored oborina. Mnoge regije postaju nepogodne za uzgoj maslina, dok se u drugima počinju stvarati idealni uvjeti za maslinarstvo i poljoprivrednu proizvodnju općenito. Grčka i Italija su pretrpjele ogromne gubitke uslijed klimatskih promjena, stoga nam njihovi primjeri služe kao okosnica u kreiranju razvojnih strategija za maslinarstvo.