Kolektivni ugovori kao izvor prava za reguliranje radnog statusa pomoraca u Republici Hrvatskoj - Rozić, Ivo; Vuković, Tony; Božiković, Nenad (2021)
Radni status pomoraca jedan je od najspecifičnijih radnih statusa. Pomorci su posebna kategorija radnika, jer im je mjesto rada ujedno i mjesto življenja, te im se uvjeti života i rada u mnogočemu razlikuju od uvjeta rada i života radnika u drugim gospodarskim djelatnostima koje se obavljaju na kopnu. Stoga je posebno važno pravno reguliranje radnog statusa pomoraca. Najveći uspjeh po pitanju radnopravnih odnosa pomoraca učinjen je usvajanjem Konvencije o radu pomoraca iz 2006. (MLC), koju je Republika Hrvatska ratificirala u veljači 2010. U Republici Hrvatskoj ne postoji cjelovit pravni akt kojim bi se uredili radni, socijalni i životni uvjeti pomoraca, već takve odredbe obuhvaćaju više propisa. Posebno važan izvor prava su kolektivni ugovori. U Republici Hrvatskoj na snazi su dva takva kolektivna ugovora – Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na putničkim brodovima i trajektima sklopljen 1998. i Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2021.-2022.) koji je u primjeni od 2021. U radu autori daju osvrt na Konvenciju o radu pomoraca, značajke pojma i procesa kolektivnoga pregovaranja, a posebno analiziraju važeće kolektivne ugovore s fokusom na Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2021.-2022.).
The seafarers" employment agreement is one of the most specific ones. Seafarers are a special category of workers, because their place of work is also their place of living. Working conditions differ in many ways from the working and living conditions of workers in other economic activities performed on land. Therefore, the legal regulation of the seafarers" employment status is particularly important. The greatest success in these terms was made with the adoption of the Maritime Labor Convention (MLC), 2006, which was ratified by the Republic of Croatia in February 2010. In the Republic of Croatia there is no legal act in full regulating working, social and living conditions since such provisions are contained in several regulations. Collective agreements are particularly important acts. Two such collective agreements are in force in the Republic of Croatia - the National Collective Agreement for Croatian Seafarers on Passenger Ships and Ferries concluded in 1998 and the National Collective Agreement for Croatian Seafarers on Ships in the International Shipping Trade (2021-2022), which has been in force since 2021. In this paper, the authors give an overview of the Seafarers" Labour Convention, characteristics of the concept and process of collective bargaining. They in particular analyze the applicable collective agreement with focus on the National Collective Agreement for Croatian Seafarers in the International Shipping Trade (2021-2022).
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 27 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Konvencija o radu pomoraca; Pomorci -- Kolektivni ugovori -- Radnopravni status; Hrvatska