Nepoznato ostvarenje arhitekta Hinka Vichre u Rijeci : u kontekstu rane primjene montažnih sustava u stambenoj izgradnji Rijeke sredinom 50-ih godina 20. stoljeća = Unknown work of the architect Hinko Vichra in Rijeka : in the context of early application of prefabricated systems in the mid-1950s housing construction in Rijeka - Škunca, Srđan (Array, 2021)
Stambena prizemnica sa suterenom, izgrađena daleke 1955. na adresi Istarska ulica 29, višestruko je zanimljiva za graditeljsku i urbanističku povijest grada Rijeke. Riječ je, naime, o zgradi sagrađenoj prema projektu koji naručuje Brodogradilište "3. maj" u cilju nastavka izgradnje radničkog naselja na Zametu. U spomenutom naselju, međutim, bit će izvedene samo dvije zgrade smanjenih dimenzija, dok će izvorni projekt biti ostvaren samo na navedenoj lokaciji na Kantridi. Nadalje, riječ je o dosad nepoznatom radu zagrebačkog arhitekta Hinka Vichre, jednog od samo devetnaest diplomanata Škole za arhitekturu, koju je u okviru zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od 1926. do 1943. vodio Drago Ibler pa već iz ove činjenice proizlazi opravdano zanimanje za Vichrin projekt i rad o kojemu se i inače zna vrlo malo. Konačno, zanimljiv je i projektni pristup, koji u izvedbi povezuje tradicionalni način građenja suterenskog dijela s tehnologijom montažne izvedbe prizemlja primjenom skeletnog sustava "Izolit". Riječ je o preteči sustava montažne ili industrijalizirane gradnje koju će od 1955. godine nadalje razvijati poduzeće "Jugomont", a koja će kulminirati razvojem i primjenom sustava JU-61, ne samo na području tadašnje SR Hrvatske već i SFR Jugoslavije. S obzirom na mali broj istovrsnih građevina izvedenih na opisani način, riječki primjer zaslužuje barem dokumentiranje i osvrt.