Procjena opsega poplave daljinskim istraživanjima : Flood extent estimation using remote sensing - Butković, Tea (Array, 2021)
U radu su, na primjeru poplave koja je u svibnju 2014. godine zadesila istočnu Hrvatsku, uspoređene tri metode kartiranja i procjene opsega poplavljenog područja: metoda analize refleksije s površine u blisko infracrvenom (IC) dijelu spektra (jednokanalna metoda) te metode vegetacijskog indeksa NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) i vodenog indeksa NDWI (Normalized Difference Water Index). Metode kao ulazne podatke koriste snimke snimljene pasivnim senzorom ugrađenim na satelitsku platformu Landsat 8. Analizirane su četiri snimke; snimljene su prije (jedna snimka), tijekom (jedna snimka) i nakon poplave (dvije snimke). Procjena temeljena na jednokanalnoj metodi rezultirala je površinom manjom od površina procijenjenih primjenom višekanalnim metodama. Rezultati se mogu objasniti kompleksnošću spektralnog potpisa plitkih poplavnih voda s visokim udjelom suspendiranog nanosa koji će utjecati na refleksiju takvih površina u blisko IC dijelu spektra i klasificirati ih kao nevodene površine. S druge strane, kombiniranjem različitih spektralnih kanala u višekanalnim metodama kompenzira se utjecaj suspendiranog nanosa na refleksiju takvih voda te je klasifikacija na vodene i nevodene površine preciznija.