Procjena opsega poplave daljinskim istraživanjima Flood extent estimation using remote sensing - Butković, Tea; Maretić, Andrea; Horvat, Bojana; Krvavica, Nino (2021)
U radu su, na primjeru poplave koja je u svibnju 2014. godine zadesila istočnu Hrvatsku, uspoređene tri metode kartiranja i procjene opsega poplavljenog područja: metoda analize refleksije s površine u blisko infracrvenom (IC) dijelu spektra (jednokanalna metoda) te metode vegetacijskog indeksa NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) i vodenog indeksa NDWI (Normalized Difference Water Index). Metode kao ulazne podatke koriste snimke snimljene pasivnim senzorom ugrađenim na satelitsku platformu Landsat 8. Analizirane su četiri snimke; snimljene su prije (jedna snimka), tijekom (jedna snimka) i nakon poplave (dvije snimke). Procjena temeljena na jednokanalnoj metodi rezultirala je površinom manjom od površina procijenjenih primjenom višekanalnim metodama. Rezultati se mogu objasniti kompleksnošću spektralnog potpisa plitkih poplavnih voda s visokim udjelom suspendiranog nanosa koji će utjecati na refleksiju takvih površina u blisko IC dijelu spektra i klasificirati ih kao nevodene površine. S druge strane, kombiniranjem različitih spektralnih kanala u višekanalnim metodama kompenzira se utjecaj suspendiranog nanosa na refleksiju takvih voda te je klasifikacija na vodene i nevodene površine preciznija.
Using the example of flood in eastern Croatia in May 2014, the paper compares three flood mapping methods: reflection in near infrared (IR) interval of the electromagnetic spectrum (EMS) (one band method), and two multiband methods, namely Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) and Normalized Difference Water Index (NDWI). Input data for all three methods are satellite images recorded with the sensor carried by the Landsat 8 satellite. Four data sets were analysed: one recorded before the event, one during the flood and two images recorded after the event. Estimation based on the one band method resulted in the area smaller than the area estimated using the multiband methods. Such results may be explained with the complexity of the spectral signature of the shallow flood waters containing suspended load, which alters the near IR reflection from water surfaces and classifies them as non-water surfaces. Combining the various spectral bands in the multiband methods that impact is compensated and classification of water and non-water surfaces is more precise.
Bibliografija: 16 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Landsat 8 -- NDVI -- NDWI; Poplave -- Daljinska istraživanja -- Kartiranje