Analitička, eksperimentalna i numerička analiza čistog savijanja aluminijskih nosača s umjetno proizvedenom strukturom : Analytical, experimental and numerical analysis of pure bending of aluminum beams with artificially produced structure - Jurković, Damjan (Array, 2021)
Ovaj rad razmatra deformacije pri čistom savijanju homogenih i heterogenih nosača. Deformacije su određene analitičkim putem, eksperimentalno, metodom tenzometrije te metodom konačnih elemenata. Definirana je geometrija uzoraka koja čini nosače heterogenima i izvedena formula momenta površine drugog reda oslabljenog nosača. Cilj rada je provjera primjenjivosti gredne teorije za analizu heterogenih izotropnih i ortotropnih nosača. Uspoređeni su rezultati tri pristupa, pri čemu su eksperimentalni rezultati korišteni kao referentni.