Zadarski tanac : geneza i dinamika novonastale tradicije - Dunatov, Dora (Array, 2021)
U ovom se radu promatraju nastajanje, razvoj i utjecaj zadarskog tanca, jedinog plesa koji lokalna zajednica smatra specifično zadarskim. Riječ je o relativno novoj plesnoj tvorevini u domeni kulturno-umjetničkog amaterizma obrađenoj najprije iz plesnog, a potom i glazbenog aspekta. Njegovu koreografiju u Zadru pratimo od 1997. godine. Nakon šesnaestogodišnjeg izostanka sa scene, ponovno se javlja tek 2013. godine. Trenutačno ga plešu dva aktivna zadarska KUD-a čiji je nastanak usko povezan s prepoznavanjem zadarskog tanca kao vlastite tradicije. Uz glazbu i ples, u radu se obrađuje i problem izostanka folklornog amaterizma u Zadru tijekom gotovo dva desetljeća. Cilj je ovog rada rezultatima istraživanja rasvijetliti genezu plesa koji se naziva zadarskom baštinom ponajprije zahvaljujući aktivnosti dvaju zadarskih KUD-ova, te uskladiti predodžbe o starosti te tradicije.