Procjena stabilnosti uroda zrna i sadržaja ulja hibrida suncokreta AMMI analizom - Liović, Ivica; Horvat, Dražen, agronom; Mijić, Anto; Sudarić, Aleksandra; Duvnjak, Tomislav; Markulj Kulundžić, Antonela (2021)
Tijekom triju vegetacijskih sezona (2017.–2019.) postavljeni su poljski pokusi s 18 hibrida suncokreta na površinama Poljoprivrednoga instituta Osijek. Cilj istraživanja je bio procijeniti interakciju genotip x okolina za urod zrna (t/ha) i sadržaj ulja (%). AMMI analizom (Additive Main Effects and Multiplicative Interaction) procijenjena je interakcija genotip x okolina za oba svojstva. Utvrđene su statistički značajne razlike između genotipova, okolina i interakcija genotip x okolina za urod zrna, pri čemu je relativno najveći udio sume kvadrata imala interakcija genotip x okolina (41,72%), a zatim genotip (20,75%) i okolina (2,10%). Prema visini uroda zrna i stabilnosti, posebno su se istaknuli genotipovi 4, 10, 17 i 11. Od okolina su najveći urod zrna i najmanja interakcija genotip x okolina bili u 2018. godini. Utvrđene su statistički značajne razlike sadržaja ulja između genotipova, okolina i interakcija genotip x okolina, pri čemu je najveći udio sume kvadrata imao genotip (52,82%), a zatim okolina (23,02%) te interakcija genotip x okolina (17,27%). Prema visini sadržaja ulja i stabilnosti posebno su se istaknuli genotipovi 8, 13, 17, 6 i 16. Od okolina je nešto manji sadržaj ulja imala okolina 2019., ali i znatno manju interakciju genotip x okolina, odnosno znatno veću stabilnost u odnosu na ostale okoline.
During three growing seasons (2017–19), the field trials implying 18 sunflower hybrids were set up on the areas of the Agricultural Institute Osijek. The research objective was to evaluate a genotype x environment interaction pertaining to a grain yield (t/ha) and oil content (%). A genotype x environment interaction for both traits was evaluated by the AMMI (Additive Main Effects and Multiplicative Interaction) analysis. Statistically significant differences were established between the genotypes, environments, and the genotype x environment interactions concerning a grain yield, while the relatively largest proportion of sum of squares was manifested by a genotype x environment interaction (41.72%), followed by the genotype (20.75%) and the environment (2.10%). Regarding a grain yield level and stability, the genotypes 4, 10, 17 and 11 were particularly prominent. Concerning the environments, the highest grain yield and the lowest genotype x environment interaction were in 2018. Statistically significant differences between the genotypes, environments, and genotype x environment interactions were also detected concerning the oil content, while the largest proportion of sum of squares was manifested by the genotype (52.82%), followed by the environment (23.02%) and a genotype x environment interaction (17.27%). Regarding an oil content level and stability, the genotypes 8, 13, 17, 6 and 16 stood out particularly. Concerning the environments, the 2019 one had a slightly lower oil content but a considerably less genotype x environment interaction and, respectively, a higher stability in relation to other environments.
Bibliografija: 39 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Suncokret -- Urod zrna -- Sadržaj ulja -- AMMI analiza -- Genotip -- Okolina