Usporedbe vrijednosti intraokularnog tlaka mjerene air-puff (nekontaktnom) tonometrijom i Goldmanovom aplanacijskom tonometrijom : Comparisons of intraocular pressure values measured by air-puff (non-contact) tonometry and Goldmann applanation tonometry - Olujić, Marija, liječnica (Array, 2021)
Cilj: Ciljevi istraživanja bili su utvrditi postoji li razlika u mjerenju intraokularnog tlaka (IOT) Goldmanovom aplanacijskom tonometrijom (GAT) i air-puff tonometrijom (APT) te usporediti osjećaj ugode prilikom mjerenja IOT-a objema metodama. Ispitanici i metode: Ovom presječnom studijom obuhvaćena su 133 ispitanika kojima je učinjen standardni oftalmološki pregled. Ispitanici su na pregled dolazili zbog korekcije refrakcijske greške od listopada 2017. do travnja 2018. godine na Polikliniku za oftalmologiju "Oculus" u Osijeku. Isključni kriteriji bili su dob manja od 18 godina, liječenje od glaukoma, operativni zahvat na prednjem ili stražnjem segmentu oka, degenerativne promjene na prednjem segmentu oka ili teži poremećaj suznog filma. Svim ispitanicima izmjeren je IOT objema metodama, nakon čega su ispitanici dobrovoljno ispunili anketu u kojoj su se prikupljali sljedeći podatci: dob, spol, nošenje leća, broj pregleda mjerenja IOT-a te procjena ugodnosti pregleda GAT-om i APT-om. Rezultati: Presječna studija uključila je 133 pacijenta (83 žene, 50 muškaraca). Medijan dobi ispitanika bio je 51 godina. Utvrđena je statistički značajna razlika između izmjerenog IOT-a desnog i lijevog oka GAT-om i APT-om (t-test za zavisne uzorke, P <0,001). Nije bilo statistički značajnih razlika u ocjeni ugode mjerenja IOT-a GAT-om i APT-om (Fisherov egzaktni test, P = 0,180). Zaključci: Iako APT ima određene prednosti u odnosu na GAT, GAT daje preciznije rezultate mjerenja IOT-a te se s razlogom danas smatra zlatnim standardom u mjerenju IOT-a.