Analiza različitih aspekata partnerskih odnosa kod polaznika zaručničkih tečajeva i važnost vjere u njihovu životu - Volenik, Antun (Array, 2021)
U radu su prikazani rezultati istraživanja provedenoga na uzorku od 245 osoba (122 para) koji polaze zaručnički tečaj kao sastavni dio bliže pripreme za sklapanje sakramentalnoga braka u okviru Katoličke crkve. Cilj je istraživanja bio ispitati obilježja partnerskih odnosa zaručnika koji se nalaze u fazi bliže pripreme za brak koji u sebi uključuje sakramentalnu dimenziju. Dodatno, istraživanjem se je željelo provjeriti postoje li razlike u obilježjima partnerskih odnosa ovisno o procjeni važnosti vjere u osobnom životu sudionika istraživanja. Dobiveni rezultati pokazali su da je kod 71% sudionika istraživanja prisutan zajednički život zaručnika prije braka, 11% njih ulazi u brak s trudnoćom, a još 8,3% s već rođenim zajedničkim djetetom. Kod zaručnika koji procjenjuju važnost vjere u osobnom životu višim procjenama, bitno je rjeđe prisutna kohabitacija.