Zbirka samonikle flore osnovne škole u Tisnom : The collection of wild flora of the Primary school in Tisno - Pandža, Marija (Array, 2022)
U radu se iznosi popis svojti obavljen tijekom 2021. u zbirci samonikle flore osnovne škole Vjekoslava Kaleba u Tisnom. Zbirka je stvarana od 2013. za potrebe nastave Biologije. U zbirci je zabilježeno 245 svojti vaskularnih biljaka (220 vrsta i 25 podvrsta) iz 58 porodica. U sastavu flore dominiraju kritosjemenjače (242) među kojima su dvosupnice (78,37 %) znatno zastupljenije od jednosupnica (20,41 %). Zabilježene su i tri svojte golosjemenjača. U literaturi je zabilježeno 26 svojti. Vrstama u zbirci su najbogatije porodice Fabaceae i Poaceae s udjelom 25,30 % od ukupne flore. U spektru životnih oblika prevladavaju terofiti (39,59 %) i hemikriptofiti (26,94 %), a u fitogeografskoj analizi biljke mediteranskoga (45,72 %) i južnoeuropskoga flornoga elementa (19,18 %). Od rijetkih vrsta na području Hrvatske u travnjačkom dijelu zbirke je vrsta Tragopogon hybridus. U zbirci od ugroženih svojti je Delphinium peregrinum i osjetljiva svojta Ophrys bertolonii te šest svojti iz kategorije gotovo ugroženih. Najveća prijetnja autohtonoj flori su invazivne svojte roda Conyza i Euphorbia prostrata koje su zabilježene u šumskom dijelu zbirke.